7 TIPŮ jak se zbavit vtíravých myšlenek

Stalo se vám někdy, že jste uvízli v kolotoči negativních myšlenek? Cítíte, jak vás táhnou dolů a berou vám energii? Nejste sami! Vtíravé myšlenky napadají každého z nás. Jen se jimi někdo zabývá víc a druhý je nechá plavat. Připravila jsem pro vás 7 tipů jak se zbavit vtíravých myšlenek.
Pokud chcete, zde si článek můžete místo čtení poslechnout.

Z bludného kruhu vtíravých myšlenek nemusí být snadné vystoupit. Negativní myšlenky nejsou jen v naší mysli, ale mají velký vliv i na naše tělo. Když se neustále zabýváte negativními scénáři, vaše tělo reaguje. V krvi se utváří jiný chemický koktejl, než když myslíte na něco hezkého. Vy si toho často všimnete díky různým fyzickým symptomům.

Vliv vtíravých myšlenek na lidské tělo

Pred zubarem po zubari foto do skupiny

Nejčastěji si můžete všimnout např. ztuhlosti svalů, napětí v krku a ramenou, nebo dokonce bolestí hlavy. Často se mění taky držení těla – ramena se mohou naklonit dopředu, můžete mít tendenci sevřít pěsti, nebo svraštit čelo, máte jinou barvu v obličeji, návaly horka, nebo naopak zimomřivost, oči jsou více dokořán a chybí jim “jiskra”.

To vše jsou fyzické projevy toho, jak negativní myšlenky ovlivňují vaše tělo zvenčí.

To, co ale trápí většinu lidí, je spíš psychický následek negativních myšlenek. Krátkodobě mohou tyto myšlenky vyvolat pocity úzkosti, stresu a neklidu. Můžete se cítit vyčerpaní, smutní, nebo bezmocní, což ovlivňuje vaši schopnost se soustředit a efektivně řešit problémy.

Dlouhodobě mohou negativní myšlenky vést k chronické úzkosti, ke zhoršenému sebevědomí, pocitu, jako kdyby přes vás někdo hodil těžkou deku, nebo dokonce k vyhoření a depresi. Tenhle kolotoč negativních myšlenek a emocí může být obtížné přerušit, což pak velmi ovlivňuje kvalitu vašeho života.

V čem je hlavní problém?

Je to nejspíš náš přirozený instinkt, že když je nám něco nepříjemné, nebo to bolí, snažíme se to odstranit. Vždycky, když se lidí ptám, co by jim pomohlo cítit se líp a žít spokojenější život, odpovídají: “Potřebuju se zbavit těch myšlenek.” nebo “Kéž bych uměl vypnout hlavu.” A v tom je ten problém.

👉 Dokud se budete snažit o jejich potlačení nebo úplné odstranění, bude jich víc a budou čím dál hlasitější.

Přístup, který učím já a dnes vám ho představím, se od této strategie odlišuje. Vychází z terapie přijetí a odhodlání (ACT – acceptance and commitment therapy) a namísto boje s myšlenkami, vás učí, jak jim udělat bezpečný prostor. Díky tomu se myšlenky většinou promění na bezvýznamné blátíčko.

Tak pojďme na to a objevme společně způsob, jak se vyrovnat s negativními myšlenkami efektivně a bez zbytečného boje.

TIP č. 1: NESNAŽTE SE NEGATIVNÍCH MYŠLENEK ZBAVIT

obrazky na web

👉 Tenhle tip vychází z toho, co je základem práce s myšlenkami a co jsem popsala výše. Když svojí pozornost zaměřujete na negativní myšlenky a rozvíjíte jejich scénáře, paradoxně je jich víc a víc. 

Proč? Protože čemu dáváte pozornost, to roste. 

A navíc – všimli jste si, kolik úsilí a energie vám bere boj s vlastní hlavou? A ještě k tomu nad vámi stejně tenhle boj většinou vyhrává právě vaše negativní mysl…

Pojďme tedy s myšlenkami udělat něco jiného. Něco, co vám přinese úlevu od neustálého přemýšlení nad “co by, kdyby” a zároveň vás to nebude stát zdaleka tolik úsilí a energie, jako tenhle nekonečný boj. Řeknu vám tajemství… 🤫 Není potřeba se negativních myšlenek zbavit. Klidně si tam můžou zůstat a vy se i NAVZDORY svým myšlenkám můžete cítit dobře.

TIP č. 2: VŠÍMEJTE SI, O ČEM PŘEMÝŠLÍTE

Jak často se vám stává, že se necháte svými myšlenkami unést a uniká vám to, co se právě skutečně děje kolem vás?

Vaše myšlenky vás snadno můžou zaháčkovat, zvlášť pokud vás napadá něco, z čeho máte strach. Je pak těžké se vrátit do přítomného okamžiku a takovým myšlenkám nevěnovat pozornost. Začnete se totiž bát, jestli se to, o čem přemýšlíte, může opravdu stát.

obrazky na web 3

Zkuste si proto začít VŠÍMAT, o čem přemýšlíte. Jen díky tomu, že svým myšlenkám uděláte prostor, zjistíte, že nad vámi ztrácí svojí moc. 

👉 Kdykoliv si vzpomenete, položte si následující otázku: “Co právě teď dělá moje mysl? O čem přemýšlí?” A zkuste svoje myšlenky jen pozorovat.

TIP č. 3: NEVĚŘTE VŠEMU, CO VÁS NAPADÁ

obrazky na web 4

Lidé si často myslí, že když je napadne nějaká špatná myšlenka, nebo dokonce sprostá, odporná myšlenka, tak to z nich dělá špatného člověka.

Např.: Mamince hlavou proletí myšlenka na to, že by mohla svému dítěti nějak ublížit. Třeba ho přidusit polštářem, když dlouho pláče… Zároveň si je ale jistá, že by svému dítěti nikdy ublížit nechtěla. Zmocní se jí proto strach, jestli je toho schopná a trápí se pocitem, že je špatná matka.

Špatné myšlenky má občas každý z nás. To ale neznamená, že jsme špatní lidé. Důležité je vědět, že MYŠLENKA, JE POUHOU MYŠLENKOU! Nic víc. Je to jenom obraz ve vaší hlavě.

👉 Představte si svůj život jako autobus. Vy jste jeho řidič. V průběhu jízdy k vám nastupují různí cestující. Někteří jsou tišší a skoro o nich nevíte, jiní jsou naopak hluční a kecají vám do řízení. Nikdo z nich ale nemá tu moc, aby se mohl chopit volantu. NIKDY! Ten můžete držet jenom vy. A taky na vás je, kterým cestujícím budete věřit a které budete poslouchat. Nemusíte poslouchat nikoho z nich, nebo všechny. 

👉 Nikdy nezapomeňte, že POUZE VY jste tím řidičem, který určuje, jakým směrem pojedete. Nehledě na to, jací cestující se s vámi vezou.

TIP č. 4: HRAJTE SI SE SVÝMI MYŠLENKAMI

Jako největší problém při práci s myšlenkami vnímám to, že je (a sebe taky) bereme moc vážně. 

Zkuste s vašimi myšlenkami udělat něco nečekaného. Něco, co vám pomůže je utišit a zjemnit, abyste z nich neměli tak hrozný pocit.

obrazky na web 5
  1. Až si všimnete, že se opět necháváte unášet svojí myslí bůh ví kam, pojmenujte tenhle děj jako stanici v rádiu. Např. Rádio Děsběs, Stanice Sranice, apod. (kreativitě se meze nekladou 😃)
  2. Ve chvíli, kdy si uvědomíte, že vás vaše myšlenky otravují, děsí, nebo vám tzv. “kecají do řízení”, řekněte si prostě “Aaaa právě nám tu hraje moje oblíbená Stanice Sranice, tak co se dneska dozvíme?”

Uvidíte, že tímhle jednoduchým trikem, se vám podaří vytvořit si prostor mezi vámi a vašimi myšlenkami, díky kterému už pro vás nebudou tak obtěžující 🙂

TIP č. 5: VYBÍREJTE SI, NA CO CHCETE MYSLET

Teď si můžete říct: “Ale jak? Vždyť o to se snažím celou dobu, jenže moje myšlenky jsou silnější.”

Znovu proto připomenu důležitý fakt: MYŠLENKA, JE POUHOU MYŠLENKOU! Je to jenom obraz ve vaší hlavě, který můžete přemalovat 🙂

👉 Vždy, když si všimnete, že vás nějaká myšlenka obtěžuje, nebo děsí, položte si otázku: “Když se teď budu touhle myšlenkou dál zabývat, pomůže mi to přiblížit se k tomu, co je pro mě důležité?”

Př. Jste na výletě s rodinou, venku je krásné počasí, všichni se skvěle baví. Vtom vás napadne myšlenka: “Co když se mi udělá špatně a všem tenhle výlet zkazím?” Hned, jak si uvědomíte, že nad tím přemýšlíte a představujete si, co by se mohlo stát, zastavte se a položte si otázku: “Když teď budu přemýšlet nad tím, že by se mi mohlo udělat špatně, pomáhá mi to naplno se věnovat rodině a užít si s nimi společný čas?”

👉 Pokud je vaše odpověď NE, pak se zaměřte na to, co právě teď SKUTEČNĚ děláte, kde SKUTEČNĚ jste, co SKUTEČNÉHO se kolem vás děje. A kdykoliv se podobné myšlenky objeví znovu, poděkujte svojí mysli a znovu převeďte pozornost na to, co je pro vás důležité a užitečné.

TIP č. 6: POSILUJTE SVOJÍ MYSL, JAKO KDYBY TO BYL SVAL

obrazky na web 1

Když chcete mít na břiše pekáč buchet, děláte sedy lehy. Když chcete mít pevnou prďku, dřepujete. Když se chcete zbavit bolesti zad, protahujete se. Co děláte proto, abyste měli PRUŽNOU MYSL?

Když se nestaráte o svoje svaly – ochabují. S myslí je to stejné. Když s ní nepracujete, začne si dělat co chce. Je pak trochu jako rozmazlené děcko, které na vás křičí, stěžuje si, fňuká a fakt vás štve.

Proto je nutné, abyste svojí mysl začali trochu vychovávat, resp. posilovat ji, aby fungovala tak jak potřebujete. S takovou myslí je potom daleko snadnější žít, protože si můžete vědomě vybírat, jaké myšlenky stojí za to rozvíjet a jaké necháte být, protože pro vás nejsou užitečné. 

👉 Narozdíl od posilování těla, nepotřebujete k posilování mysli žádné extra pomůcky, ani čas navíc (takže se nemůžete vymlouvat, že nemáte kdy posilovat 😃). Trénink mysli můžete dělat kdykoliv a kdekoliv, např. při vaření, na záchodě, na procházce…

👉 Můžete si třeba na záchodě zvědavě prohlížet detaily toaletního papíru. Nebo se při vaření soustředit na vůně, které cítíte a barvy, které vidíte. Anebo se při procházce venku zastavit, pár vteřin pozorovat mraky a všímat si jejich pohybů, barev a tvarů.

Všechny tyhle malé okamžiky, kdy se vědomě zaměřujete na přítomný okamžik, se nazývají MINDFULNESS. Čím častěji budete takto trénovat svojí mysl, tím pružnější bude a tím snadněji dokážete svojí mysl kdykoliv uvolnit.

Zkuste dnes na něco vědomě zaměřit svojí pozornost a všímejte si, jak dlouho to zvládnete, než vám myšlenky utečou zase jinam 🙂

TIP č. 7: HLEDEJTE NA KAŽDÉM DNI NĚCO DOBRÉHO

Lidé, kteří dlouho trpí úzkostmi, nebo ti, kteří prožívají náročné období svého života, můžou mít pocit, že v jejich životě není nic, z čeho by se mohli radovat.

Když jsem před lety vyhořela ve svém posledním zaměstnání, měla jsem stejný pocit. Ráno jsem se budila unavená, jako kdybych nespala, nic mě nebavilo, netěšilo a měla jsem pocit, že jsou moje dny takové černobílé.

obrazky na web 2

Bylo pro mě náročné dokopat se jít cokoliv dělat. Zároveň jsem si ale uvědomovala, že nikdo jiný, to za mě neudělá. A že pokud se chci jinak cítit, musím se začít jinak chovat a jinak myslet.

👉 Ušila jsem na sebe proto takovou hru – zkuste si ji taky. Každé ráno jsem se hned po probuzení zamyslela nad tím, čím si dnes udělám radost, nebo co zkusím udělat jinak, než obvykle. Večer jsem si do deníku napsala 1-3 věci, které mi udělaly radost, nebo se mi povedly.

Celé to trvalo 33 dní a já se během takhle krátké doby naučila vidět na každém dni něco dobrého. A to i tehdy, když se stalo něco neočekávaného, nebo nepříjemného.

👉 Zkuste i vy hledat na všem zlém, něco dobrého. Protože to tam opravdu je. Jen je potřeba svojí mysl otevřít a být ochotni to uvidět 💚 Pak se váš život otočí k lepšímu a začnete se radovat i z úplných maličkostí, které vás každý den obklopují.

Aby vaše mysl začala PLODit užitečné myšlenky

👉 Zajímá vás, jaké další techniky můžete použít, aby nad vámi vaše myšlenky ztratily svojí moc? Naučím vás je v online tréninku pomocí metody PLOD – KLIKNĚTE SEM PRO VÍCE INFORMACÍ>>

👉 Pokud hledáte místo, kde se budete cítit normální i s vašimi myšlenkami a úzkostmi, přidejte se do mojí Facebookové skupiny, kde najdete spoustu mých videí a přes 5000 úžasných lidí, kteří se uzdravují, nebo už uzdravili.
KLIKNĚTE TADY>>

Přeji vám klidné dny a plodné myšlenky.

S láskou, Eli 💚🐢

Napsat komentář