4 kroky, jak zastavit černé myšlenky

Stalo se vám, že vám hlavou prolétla nějaká děsivá, nebo dokonce odporná myšlenka a vy jste se lekli, jestli se může opravdu stát? Bylo těžké ji pak vyhnat z hlavy a soustředit se na něco jiného? Poradím vám 4 kroky, které vám pomůžou černé myšlenky zastavit.
Pokud chcete, zde si článek můžete místo čtení poslechnout.

Možná vás to překvapí, ale negativní a vtíravé myšlenky má téměř každý člověk na této planetě. Ne každého ale omezují v životě. Říkáte si, proč zrovna vás ano?

Záleží totiž na tom, jak na svoje myšlenky reagujete. Můžete do nich zabřednout, věřit jim a považovat je za skutečnost, anebo je prostě nechat být a vyměnit je za užitečnější a podporující myšlenky.

Co se stane, když se necháte pohltit negativními myšlenkami?

Podle následujících 6 bodů poznáte, když nad vámi vaše myšlenky začnou mít větší moc, než vy nad nimi:

  1. Začnete se bát všeho, co vás napadá.
  2. Budete neustále ve stresu a napětí z “co když”.
  3. Zhorší se váš spánek.
  4. Vaše tělo se začne cítit unavené a můžou se objevit i zdravotní problémy.
  5. Nebudete schopní si užít důležité okamžiky svého života (výlet s dětmi, posezení s přáteli, apod.)
  6. Vaší náladu bude těžké zvednout a budete si připadat, jako kdyby přes vás někdo přehodil těžkou deku.

Dali byste zlatého bludišťáka tomu, kdo vám řekne, jak tyhle černé myšlenky zastavit? Pak čtěte dál, protože vám za chvíli řeknu, jaké 4 kroky vám pomůžou.

myšlenky
Vtíravé myšlenky mají negativní vliv na kvalitu vašeho života.

O víkendu se mi stala taková nepříjemná věc…

Probudila jsem se do dne, kterej byl od začátku na hovňajs. Venku bylo ošklivo, doma čurbes, měla jsem v plánu udělat spoustu věcí, ale vůbec do ničeho se mi nechtělo.

Když jsem začala poklízet, zmocnil se mě tak odpornej pocit, že jsem toho musela nechat. Dokonce jsem se oblékla, abych šla na procházku s Paní Pejskovou, ale ve dveřích jsem se zase znechuceně zula, svlékla a vrátila se do obýváku. Nebavilo mě vůbec nic. Ani číst, ani psát, ani koukat na Netflix a moje mysl se začala točit v bludném kruhu negativních myšlenek: 

“Nejsem zase na pokraji vyhoření?”
“Kdy dokončím ten trénink, co už jim slibuju od listopadu?”
“Takhle mě tady milouš nesmí vidět, si bude myslet, že jsem líná, že nic nedělám.”
“Co to se mnou je? Vždyť se nic nestalo, tak proč se takhle cítím?”

Přiznám se, že jsem propadla do trošku depresivní nálady, která trvala až do nedělního večera. V neděli večer jsem si totiž uvědomila, že jsem v bludném kruhu myšlenek a že v něm budu dál, pokud s tím něco neudělám.

Odešla jsem tedy do “svého pokoje” (jak říkám svojí kanceláři), zapálila jsem si svíčku, zabalila jsem se do deky a posadila se do svého ušáku. Jen já a moje myšlenky. Pozorovala jsem, co se vynořuje a všechny jsem si pojmenovávala. Jako kdybych zvědavě pozorovala projíždějící auta na ulici a popisovala jsem dětem, jaké mají barvy.

V tuhle chvíli jsem najednou mohla na svoje myšlenky koukat pouze jako na myšlenky, ne jako na fakta. To mi pomohlo během pár minut vystoupit z bludného kruhu a ulevilo se mi i od napětí a úzkosti, kterou mi myšlenky způsobovaly.

4 kroky, jak zastavit myšlenky

Moji klienti mi často na konzultacích říkají: “Je to přeci moje myšlenka. Co když mě donutí jít a něco udělat?” nebo “Mám strach, že nad sebou kvůli myšlenkám ztratím kontrolu.”

Pak jim ale ukážu, co se s myšlenkou stane, když na ni zareagují novým způsobem – tak, že si od ní vytvoří ODSTUP. 99% mých klientů mi při vytvoření odstupu řeklo, že jejich myšlenka najednou ztratila svojí váhu, zdá se jim míň děsivá a oni se můžou věnovat něčemu důležitějšímu.

Eli Pospíšilová ACT
Všímavost (mindfulness) je skvělý nástroj, jak se uvolnit nejen od myšlenek, ale i od napětí a stresu.

🐢 Krok 1: Uvědomte si, jaká myšlenka vás vlastně děsí – může to být třeba představa, jak se vám udělá špatně až vjedete na dálnici, nebo budete stát v Lidlu u pokladny.

🐢 Krok 2: Všimněte si, jak se cítíte – každá myšlenka se projeví také jako pocit na těle, takže je potřeba si uvědomit kde v těle vás tíží nejvíc. Cítíte tlak na hrudi? V břiše? Knedlík v krku?

🐢 Krok 3: Pojmenujte si tenhle stav – můžete si třeba představit, že se ve vaší hlavě zapnulo rádio, které vysílá tyhle hrůzy a brání vám dělat to, co potřebujete. Jak by se takové rádio mohlo jmenovat?

🐢 Krok 4: Zasmějte se tomu – tenhle krok vám může připadat nemožný, ale věřte mi, že jen co to zkusíte, s vaší myšlenkou, se něco stane… Chcete vědět co? Tak to zkuste a uvidíte sami 🙂

Takže dnes, až vás znovu napadne nějaká vtíravá myšlenka, která vás nutí něco NEdělat, nebo naopak Udělat, řekněte si:

“Aaa jéje! Už mi zase vysílá rádio Šílená Opice a všímám si, jak se mi z toho svírá žaludek. Hele ty Opice, dík že jsi tu, ale já nejsem cirkus! Takže díky za tvojí písničku, ale já jdu…” a doplňte si sami 🙂 Např. jdu nakoupit, nebo jdu dodělat dětem večeři, apod.

Proč ODSTUP funguje?

Mysl je jako živý organismus, který neustále produkuje nové a nové myšlenky, založené převážně na vašich zážitcích a zkušenostech.

Problém je, když ke svým myšlenkám začnete přistupovat jako k faktům, nebo pravdám. Pak se z vaší mysli může stát trýznitel, který nad vámi má větší moc, než vy nad ním. Říká se tomu taky “ztotožnění s vlastními myšlenkami” (odborně kognitivní ztotožnění). Vy jste ale daleko víc, než jen vaše myšlenky. A proto se můžete rozhodnout, kterým myšlenkám stojí za to věnovat pozornost a kterým vůbec.

Myšlenky, jsou pouhými obrazy, případně slovy, které vaše mysl vytváří. A tak je potřeba k nim i přistupovat. Jsou to pouhé nabídky, na které nemusíte pokaždé kývnout. Když se naučíte, jak si od myšlenek vytvořit odstup, vznikne mezi vámi a myšlenkou prostor, ve kterém je daleko snazší se svobodně rozhodnout, jestli myšlenku budete poslouchat, nebo ne. Když ne, nahradíte jí prostě jinou, podporující myšlenkou.

Jako bonus se většinou dostaví úleva od nepříjemných pocitů úzkosti a zmizí i fyzické příznaky stresu a napětí, jako je bušení srdce, tlak v břiše, nevolnosti, a další “jobovčičky”.

Jak vám s tím pomůžu já?

Už 12 let se věnuju práci s myšlenkami a emocemi. Začalo to v mých 19 letech, když mi diagnostikovali generalizovanou úzkostnou poruchu a panickou poruchu.

Od té doby jsem se snažila najít cestu, jak se zbavit nejen vtíravých myšlenek, ale i úzkostí a paniky, a to nejlépe bez léků. Vyzkoušela jsem toho spoustu, od různých bylinek, přes duchovní léčení, až po různé druhy terapií. To, co mi nejvíc pomohlo najít vnitřní klid, byly techniky mindfulness a KBT. Svoje zkušenosti jsem v roce 2021 začala předávat dalším lidem a dnes mě napříč sítěmi sledují tisíce lidí.

V roce 2022 jsem se dozvěděla o terapii ACT (terapie přijetí a odhodlání – acceptance a commitment therapy), která mě nadchla. Rozhodla jsem se zaplatit si terapeutický výcvik, který letos v roce 2024 (věřím že úspěšně) dokončím 🙂

IMG 20231127 095008

👉 Pokud hledáte místo, kde se budete cítit normální i s vašimi myšlenkami a úzkostmi, přidejte se do mojí Facebookové skupiny, kde najdete spoustu mých videí a přes 4000 úžasných lidí, kteří se uzdravují, nebo už uzdravili.
KLIKNĚTE TADY>>

👉 Pro práci s myšlenkami vám doporučuju zakoupit si mojí online VÝZVU Pozitivní myšlení za 33 dní, kde vás během 4 týdnů naučím, jak změnit negativní myšlenky na pozitivní, posílíte svojí sebedůvěru a začnete ve svém životě znovu vnímat radost. VÝZVA je zároveň skvělý restart, pokud cítíte, že už delší dobu stojíte na místě a vaše dny jsou nuda – šeď.
KLIKNĚTE SEM PRO VÍC INFORMACÍ>>

Přeji vám klidné dny a hodně štěstí – bez i s úzkostí.

S láskou, Eli 💚

Napsat komentář